Poké Bowl med Toppbog
        
          En Poké Bowl är mycket kort uttryckt en skål med klibbigt ris med olika godsaker ovanpå - här med vår härliga toppbog och annat gott! En Poké Bowl kan du kombinera helt fritt och låta fantasin flöda, men här har du en av varianterna: med mangosallad, avokado, rädisor, koriander, vårlök och inlagd ingefära. Hur ser din favorit ut?
         
        
        
        
          Du behöver
- 500 g 
toppbog, flankstek eller ryggbiff
 ris, 4 portioner (gärna av lite klibbig sort, vi använde svart thairis)
- 1 dl 
rädisor
 - 2 st 
avokado
 - 4 st 
vårlökar
 
Marinad- 150 ml 
tamarisoja
 - 2 msk 
sesamolja
 - 100 ml 
neautral olja (t.ex. solrosolja)
 - 1 
vitlöksklyfta, lätt krossad
 - 1 tsk 
stark chilisås
 - 3 krm 
chilipulver
 
Mangosallad- 2 st 
mango
 
- 1 st 
rödlök
 - 1 st 
chilifrukt, hackad
 - 1 msk 
tamarisoja
 - 1 st 
koriander i kruka
 
Inlagd ingefära- 100 g 
ingefära, färsk
 - 5 dl 
vatten
 - 1 dl 
risvinäger
 - 1 dl 
socker
 - 1 tsk 
salt
 
         
        
          Gör så här
          
- Hemgjord inlagd ingefära är jättegott men kan ersättas av en köpt version som finns i sushi-hyllan i butiken. Om du använder köpt ingefära - hoppa direkt till steg 5.
 - Skala ingefäran noga, använd med fördel en tesked att skrapa med. 
 - Skiva ingefäran så tunt som möjligt. Slå över kokande vatten och åt stå i ca 10-15 minuter, slå sedan av vattnet.
 - Värm socker, risvinäger och salt tills sockret löst sig och slå det över ingefäran i en burk. Låt stå i minst 3 timmar.
 - Blanda samman marinaden och häll över köttet i en bunke eller i en plastpåse. Låt marinera 1-2 timmar.
 - Skala och tärna mangon, skiva lök och chili och blanda samman mangosalladen.
 - Koka riset enligt instruktionen på förpackningen.
 - Skär grönsakerna i lämpliga bitar (skall med fördel kunna ätas med pinnar).
 - När riset är nästan klart, stek eller grilla köttet på hög värme tills det är medium eller medium-rare, låt köttet vila några minuter innan du skär upp det i tunna skivor, tvärs över muskelfibrerna.
 - Lägg riset i botten på små serveringsskålar, toppa med grönsaker, inlagd ingefära, färsk koriander och kött.